A nyári hónapok forrósága nemcsak minket, embereket visel meg, hanem kedvenc négylábú barátainkat is - főleg, hogy körülbelül két hete 35 fok van.. A hőguta, a kiszáradás és az égési sérülések mind komoly veszélyeket jelenthetnek a kedvenceinkre nézve, így hoztunk pár tippet, hogy a te négylábú barátodon is segíthessünk!

kutya kánikula hőség

 

Biztosíts elegendő friss vizet

A kutyák számára rendkívül fontos, hogy mindig legyen előttük friss, tiszta víz. A nyári melegben különösen oda kell figyelni arra, hogy a víz ne melegedjen fel túlzottan, és rendszeresen cseréljük. Érdemes több helyen is elhelyezni víztálakat a ház körül és a kertben, hogy kutyád mindig könnyen hozzáférjen.

Biztosíts árnyékot neki

Fontos, hogy kutyádnak legyen egy hűvös, árnyékos helye, ahova visszahúzódhat a nap elől. Ez lehet egy fa alatt, egy árnyékoló alatt, vagy akár egy speciálisan erre a célra kialakított kutyaház. A kinti kutyák esetében különösen fontos, hogy a kennelek vagy házikók jól szellőzzenek és ne melegedjenek fel. A mi kutyuskánk ezt úgy oldotta meg, hogy a pampafű mögé ásott egy jó nagy gödröt, és abban hűsöl.

Csak akkor sétáltasd, ha már nem tűz a nap, nincs olyan meleg!

A napi sétákat igyekezz a hűvösebb reggeli vagy esti órákra időzíteni. A déli hőségben a forró aszfalt és a járda akár égési sérüléseket is okozhat a kutya mancsain. Ha muszáj napközben sétálni, válassz árnyékos útvonalakat, és ellenőrizd a talaj hőmérsékletét úgy, hogy a kezedet a földre helyezed – ha túl meleg, inkább hagyd ki a sétát.

Hűsítő fürdők és játékok

Sok kutya élvezi a vizet, így egy kerti medence vagy egy slagos fürdetés remek lehetőség a hűsölésre, de vigyázat, ne jéghideg vízzel locsold le a felhevül kutyusodat, mert le is állhat a szíve. Várd meg, amíg az árnyékban picit lehül, és langyos vízzel öntsd le! Emellett helyezz el hűsítő matracokat vagy nedves törölközőket, amelyeken a kutya pihenhet. Emellett léteznek speciális hűsítő játékok is, amelyeket vízzel lehet megtölteni és lefagyasztani.

Rendszeres szőrápolás

A hosszú szőrű kutyáknál a rendszeres szőrápolás különösen fontos nyáron. Az elhalt szőrszálak eltávolítása és a szőr rövidebb nyírása segíthet a hőszabályozásban. Ugyanakkor ügyelj arra, hogy ne nyírd túl rövidre a szőrt, mivel a kutyák bőre érzékenyebb lehet a napsugarakra.

Figyelj a hőguta jeleire

Ismerd fel a hőguta jeleit: a lihegés, a nyálzás, a gyengeség, a hányás és a zavartság mind intő jelek lehetnek. Ha ezeket tapasztalod, azonnal vidd hűvös helyre a kutyát, nedves törölközővel hűtsd le a testét, és fordulj állatorvoshoz.

Kép: Shutterstock