Az eddigi rekordtartó a 29 éves és 5 hónapos Bluey volt, aki 1939-ben került be a Guinness Rekordok Könyvébe.

 

Nem mindennapi eredménnyel került be egy kutya a világ legkülönlegesebb rekordjait gyűjtő Guinness Rekordok Könyvébe, Bobi az alentejo masztiff ugyanis a világ eddigi legöregebb kutyusa. A fajta átlag élettartama 12-14 év, amit már Bobi anyukája is megdöntött a maga 18 életévével.

Bobi azonban még ennél is kitartóbban bírja a gyűrődést, a négylábú 2023. február elsején lett bejegyezve a már említett rekorderek közé, ekkor egészen pontosan 30 éves és 226 napos volt. Pontos születési adatait egy hivatalos portugál adatbázis alapján erősítették meg, pár héttel ezelőtt pedig 31. életévét is betöltötte.

Bobi egész életét a portugáliai Conqueirosban, egy kis faluban töltötte, a Costa család házi kedvenceként. Élettörténete ráadásul igencsak csavarosan indult, hiszen az akkoriban nyolcéves Leonel Costa és testvére elrejtették szüleik elől a kölyök Bobit, akinek létezéséről egy ideig még a szülők se tudtak.

És hogy mi lehet Bobi hosszú életének a titka? Erről csak találgatni lehet. Talán a génjeiben rejlik a titok, talán abban, hogy nyugodt körülmények között éli az életét, számos egyéb állat társaságában, vagy épp abban, hogy gazdái sokszor inkább főtt étellel etetik a kutyát a bolti eledelek helyett. Bobi persze már érzi a korát, nehézkesebben mozog mint kölyökkorában és látása sem igazán jó már, ezeket leszámítva azonban szerencsére még egész jó egészségnek örvend.

Forrás: BBC, Guinness World Records