Kutya etetés kedvenc

Négylábú barátaink teljesen máshogy működnek, mint mi, emberek. Így van ez az emésztésükkel is.. Persze sosem baj, ha az étrendbe becsúszik egy kis házi koszt, sőt, kedvenceink jobban is szeretik, mint az ismeretlen összetevőkből álló, bolti kutyakajákat. 
Azonban ha a házi táplálást választjuk, nagyon oda kell figyelnünk, hogy mi kerül a kutyusunk táljába. 

 

Cukor, csokoládé

A legalapvetőbb dolog, amit már a gyerekek is tudnak, hogy a kutyusnak nem szabad csokoládét adni, hiszen teobromin nevű anyagot tartalmaz, amit a szervezete nagyon lassan bont le - ezzel negatív tüneteket okozva neki. 
Így van ez a többi, finomított cukros étellel is. Mint nálunk, embereknél is túlsúlyt és cukorbetegséget okozhat a túlzott cukorbevitel, így kedvencünknél is - de náluk már a kis mennyiség is. 

Nyers húsos etetés 

Meglepő lehet, hiszen természetükből adódóan az állatok gyakran fogyasztanak nyers húst, így az állattartók is azt hihetik, hogy teljesen rendben van, ha azzal etetik a kutyát. 
Tévedés, ugyanis a sertéshús fokozottan fertőzésveszélyes, amitől betegségeket kaphat el, ilyen az Aujeszky-betegség, ami az álveszettség. 

Kerüljük a fűszereket

A fűszeres, csípős és zsíros ételeket is kerülnünk kell, ugyanis nem csak hasmenést, hányást vagy gyomor fájdalmakat okozhat, de súlyosabb, hasnyálmirigy gyulladást is előidézhet.

Zöldségek, gyümölcsök

Az alapjáraton egészséges ételek a kutyusoknak rendkívül veszélyesek lehetnek. Ilyen például a szőlő és a mazsola, ami hiperaktivitást, hányást és veseelégtelenséget is előidézhet, valamint a hagymafélék, amik jelentősen károsítják a vörösvérsejteket, és rendszeres fogyasztás esetén vérszegénységet is okozhatnak. 

Diófélék

Az egyik legnagyobb mumus a négylábúaknak. Még a “legjobb” esetben is remegést, epilepsziás rohamot, hőemelkedést okozhat, de akár bénulást is, hiszen a dióban található egy olyan méreganyag, ami ránk, emberekre egyáltalán nem veszélyes, azonban kedvencünkre fokozottan veszélyes. 

Tojás

Ennek az ételnek számos jótékony hatása van, azonban a kutyusunknak semmiképp se adjuk nyersen. Főleg a tojásfehérje veszélyes rájuk, ami szalmonellát válthat ki náluk. 

Alkohol

Úgy gondolom, ez teljesen egyértelmű egy felelős állattartónak. Az alkohol már kis mértékben is méreg a kedvencünknek. Kómát, tüdőelégtelenséget, mérgezést és akár halált is okozhat. Semmiféle alkoholt tartalmazó ételt vagy italt ne adjunk kedvencünknek, egy cseppet se!

Főtt csont

A csontok kis mértékben egészségesek a kutyáknak, azonban a főtt csont gyomorfekélyt okozhat a kedvencnél. Kerülni kell a kisebb csontokat is, amiket a mohóbb tipusok egyben lenyelhetnek, így sebeket okozva a gyomorban, vagy esetleg megakadhat a torkukon.