Ahogy az ősz egyre hűvösebbé válik, és közeleg a tél, fontos, hogy kinti kutyáink is készen álljanak a hidegebb időjárásra. Bár a kutyusok természetüknél fogva ellenállóbbak lehetnek a hideggel szemben, mi, gazdik, sokat tehetünk azért, hogy biztosítsuk, kedvenceink kényelmesen és biztonságban érezzék magukat. Íme néhány tipp, hogy felkészítsd kutyusodat a hidegre!

 

Hőszigetelt kutyaház – az otthon melege

Ha a kutyád nagy részben kint tölti az idejét, elengedhetetlen, hogy egy megfelelően hőszigetelt kutyaháza legyen. Olyan házat válassz - vagy készíts, az még jobb - amely elég tágas ahhoz, hogy kényelmesen mozoghasson benne, de nem túl nagy, hogy a saját teste melegen tartsa a levegőt. Béleld ki puha, vízálló anyagokkal, vagy használj szalmát, hogy extra szigetelést adj a hideg éjszakákra.

Vízálló és szélvédett elhelyezés

A kutyaház helyének kiválasztása is kulcsfontosságú. Olyan helyre tedd, ahol nem éri közvetlenül a szél, eső vagy hó. Ha tudod, érdemes a ház bejáratát fedett helyre, például egy erkély alá vagy egy fal mellé helyezni, hogy további védelmet nyújtson a széltől és a csapadéktól.

Meleg takarók és matracok

A hideg talaj gyorsan lehűtheti kutyád testhőmérsékletét, ezért fontos, hogy vastag, meleg takarókat vagy egy speciális kutyafekhelyet helyezz a kutyaházba. Gyakran ellenőrizd, hogy ezek szárazak és tiszták legyenek, mert a nedvesség gyorsan lehűtheti a kutyust.

Táplálóbb étkezés

A hidegebb hónapokban kutyádnak több energiára lehet szüksége a testmeleg fenntartásához. Gondoskodj róla, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot kapjon. A magasabb fehérje- és zsírtartalmú étrend segíthet neki fenntartani az energiaszintjét és védekezni a hideg ellen.

Figyelj a vízre!

Bár hideg van, kutyádnak ugyanúgy szüksége van friss vízre. Télen ügyelj rá, hogy a víztál ne fagyjon be, és ha szükséges, naponta többször is töltsd fel friss, langyos vízzel. Kaphatóak fagyásgátló itatók is, amelyek megkönnyítik a dolgod.

Védelem a hó és a só ellen

Ha hó vagy jeges idő van, különösen figyelj oda a kutyád tappancsaira. A hó és a jég könnyen irritálhatja vagy megsértheti a mancsokat, a sózott utak pedig kifejezetten veszélyesek lehetnek. A séták után mosd le a tappancsait, és ha nagyon hideg van, fontold meg, hogy kutyacipőt vagy speciális mancsvédő balzsamot használsz.

Figyelj a viselkedésére

Kutyád tudja a legjobban, ha fázik. Ha remeg, nyugtalanná válik vagy próbál bejönni a házba, figyelj rá, mert ezek a jelek arra utalhatnak, hogy túl hideg van neki. Mindig tartsd szemmel, hogyan reagál a hűvös időre, és igazítsd a gondoskodást az igényeihez.

Egy kis előrelátással és gondoskodással a kinti kutyák is boldogan és biztonságban élvezhetik a hideg hónapokat. Készítsd fel őt időben, hogy mindketten gondtalanul várhassátok az első hóesést!

Íme egy videó, amiben megmutatjuk, hogyan tudsz kutyaházat építeni kedvencednek!

 Kép: Shutterstock