Labrador retriever, német juhász, tacskó, csak néhány a széles körben ismert kutyafajták sorából. Világszerte ismertek és közkedveltek, mi most azonban olyan, nem kevésbé szerethető fajtákat gyűjtöttünk össze, akikről talán még a rutinos kutyatartók se nagyon hallottak.

Tibeti masztiff

kutya fajta ritka

Ez a hatalmas, tekintélyt parancsoló négylábú akár 60-70 kilósra is megnőhet, és megdöbbentő megjelenése ellenére kifejezetten családbarát kutya. Alapvetően domináns, ezért sok foglalkozást és sok esetben profi kutyakiképző segítségét is igényli annak érdekében, hogy ne önmagára, hanem gazdájára tekintsen falkavezérként. Kezdő kutyásoknak épp emiatt nem ajánlott, a rutinosabbak azonban igazi őrző-védő társra lelhetnek benne, hiszen a tibeti masztiff mindig éberen figyeli környezetét és nagyon komolyan veszi gazdái védelmét.

 

Otterhound, a vidravadász kopó

kutya fajta ritka

Ahogy a nevük is sugallja, a vidravadász kopók a vízi emlősök vadászatára lettek tenyésztve. Ennek megfelelően igazán otthon érzik magukat a vízben, akár egész nap képesek kifáradásmentesen úszkálni. Sűrű bundájuk és hártyás mancsaik vannak, szaglásuk pedig kivételesen kifinomult, még a víz alatt is képesek megérezni és nyomonkövetni a szagokat. Kissé önfejű, de barátságos és játékos kutyusok. Ennek ellenére kisgyerekek mellé kevésbé javasoltak imponzáns méretük miatt.

Norvég lundehund

kutya fajta ritka

A norvég lundehund minden kétséget kizáróan az egyik legérdekesebb kutyafaj a listánkon. Ezek az eredetileg puffin vadászatra – a madarakra, nem a lekvárra gondolunk – tenyésztett állatok kiemelkedően hajlékonyak, hallójárataikat képesek lezárni, mancsaikon pedig hat ujj helyezkedik el, ezzel is elősegítve az eredeti vadászterepükön, Norvégia nedves szikláin történő manőverezést.

Louisiana Catahoula Leopárdkutya

kutya fajta ritka

Ezek az igencsak cifra nevű négylábúak felettébb szívósak és remek munkakutyák szinte minden területen, ami persze ne tévesszen meg senkit, hiszen otthon ők is szeretnek kikapcsolódni. Játékosak, energiaszintjük pedig nagyon magas. Gyönyörű világos szemeik és foltos bundájuk könnyen megkülönböztethetővé teszi őket. Sok foglalkozást és fegyelmezést igényelnek, a gondoskodást azonban végtelen lojalitással és szeretettel jutalmazzák.

Perui meztelen kutya

kutya fajta ritka

Ezek az ősi gyökerekkel rendelkező állatok bár ritkák, jellegzetes kinézetüknek köszönhetően világszerte ismertek. Szőrzetük minimális, általában a fejükre, hátukra és farkukra koncentrálódik, ennek köszönhetően hipoallergének és azoknak is ajánlottak, akik állatszőr allergiától szenvednek. Kis, közepes és nagyméretű egyedek is léteznek, ami pedig a természetüket illeti érzékeny és nagyon könnyen idomítható fajta az övék. Imádják az embereket, szociális kutyusok, kisebb állatokat azonban nem érdemes a környezetükben tartani, mivel vadászkutya ösztöneik miatt nem feltétlen fogják tolerálni az általuk zsákmánynak tekintett állatokat.